torsdag 23. april 2009

En stril er en makalaus kar…

Du vet det sikkert fra før – vi har kjøpt hus på landet og skal bli “striler”. Men du vet kanskje ikke hva en stril er? En stril – ja, hva er nå det? Ordet “stril” er en gammel bergensk benevnelse på øyboere som bodde i kystkommuner som lå omkring Bergen. Det vil si at strilene finner vi blant annet i Nordhordland, Øygarden, Sotra, Austevoll osv.

En viktig (om ikke den viktigste) inntektskilden til øyboerne, var fiske. I tilllegg produserte kvinnene forskjellige typer håndverksprodukter. Både fisk og håndarbeidsproduktene ville de selge. Hvem var da bedre å selge til enn fisefine bergensfruer fra Kalfaret, eller de litt mer munnrappe Skuteviksdamene som ofte hadde 7-8 barn de skulle mette? Vel, vel, tidlig, tidlig om morgenen, mens bergenserne ennå lå i sin dypeste skjønnhetssøvn, startet strilene turen inn til Bergen. De brukte naturligvis båter for å komme seg til Bergen og fisketorget. Da bergensfruene tok en promenade til fisketorget for å se og bli sett – da var strilene på plass for å tilby sine varer. For strilene kunne en slik dag være ganske innbringende og dersom de unngikk de mange skjenkestuene som var i Bergen, kunne dagen bli svært så lønnsom.

fiskemat "Ka' ska' du ha for kiloen farr!?" Petrine Jokkumsen og Abelone Johnsen, smaudamer som kunne kunsten å prute ned kiloprisen på pale hos strilene på Torget.

Fisketorget i Bergen er velkjent for mange og har i årenes løp funnet (eller kanskje tapt?) noe av sjarmen sin. I dag er det mer rettet mot turismen og har nok mistet sin posisjon med å være bergensernes førstevalg når de skal kjøpe fisk. Hva har skjedd med strilene underveis i denne utviklingen? Etter hvert som veinettet og infrastrukturen ble utbygget, ble byturen mer dagligdags. Benevnelsen “stril” har likevel overlevd. Selv om jeg er bergenser selv, må jeg innrømme at bergenserne har hatt en tendens til å ville heve seg litt over strilene. Men se på oss nå; stadig flere velger å flytte lenger unna bykjernen. Slik som Trond og jeg; nå flytter vi vekk fra by´n og ut på landet og hva blir vi da? Akkurat - vi blir striler. Det er med glede og stolthet jeg gjør stril av meg. Jeg har inntrykk av at folk som bor på landet, har litt bedre tid. De virker mer tilfreds. Ihvertfall sitter latteren løsere enn hos byfolk - og en god latter forlenger livet, er det ikke så?

7 kommentarer:

 1. Herlig! Flott beskrivelse av strilen. Er selv innflyttet bergenser, og føler meg velkommen på strilelandet. Dere kan glede dere til å bli striler.

  SvarSlett
 2. Hei. Ja da lærte jeg litt idag også..har hørt noe om strilene fra før..men nå fikk jeg litt mer " kjøtt på beina" for å si det slik om ordet striler. Bor selv litt i utkanten av byen, men så nært til alt av likevel..sjø,skog og by..hva mer kan man ønske seg...

  SvarSlett
 3. Interesant,lærer noe nytt hver dag når en titter innom dere andre her i bloggerlandia.
  Artig med kunnskap om hva en stril er også for en nord-trønder.
  Ha en fin morgendag og nyt våren der ute på strileøyan!!

  SvarSlett
 4. Hei på deg..ja det må jeg si..moro og lære noe nytt og dette var nytt:-) vi var i Bergen på ferie i fjord var på fisketorget og for en koslig by dere har... eneste jeg syns var litt rart var alle " jalla "tingene der,slike ting som passer best på tivoli syns vi da.Vi bor utafor ett tettsted som vistnok skal bli by til neste år og her er det godt å bo...dere kan nok glede dere. ei riktig god helg ønsker jeg deg og dine fra Ringsakbygda:-)

  SvarSlett
 5. Så interesant det var. Nå vet jeg hva en stril er! Og morsomt bilde.

  SvarSlett
 6. Joda, det med håndarbeide og lykke låter bra.

  Her finns andre ordtak også: Den som ikke lytter til grasrota er selv med på å skrinlegge sin eksistens, sitat slutt! jfr Odvar Nordli og politikk.

  http://bmonline.no

  Mvh

  Bjørgulf

  SvarSlett
 7. Jannicke
  Jeg vil så veldig gjerne bruke bildet du har her. Kan jeg finne det i høyere oppløsning?

  SvarSlett

Fint at du titter innom bloggen min - nå ble jeg glad. Setter stor pris på om du forteller meg at du har vært her og da er sjansen stor for en hilsen tilbake...